Brávácz Alexandra

Brávácz Alexandra

Jazz'n Flow élőzenés jógaóra - jógaoktató

A jógával először a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán találkoztam, ahova vallásbölcselet-filozófia szakra jártam. Ha onnan visszatekintek, úgy tűnik, mintha eredetileg teljesen másfelé indultam volna el. Pedig nem.

Berlinben nőttem fel, aztán Budapestre költözve jött az ELTE és a német szak, de aztán mást akartam, az érem másik oldala is érdekelt és közgazdász lettem. De úgy se volt jó vagy elég. Ezért mindent hátrahagyva világgá mentem, távoli országokba utaztam, majd egy Karib-tengeri szigeten kötöttem ki, Dominikán, ahol, mint búvároktató dolgoztam.

Az életem mindig erről szólt, újra inspirálódni, új utakat keresni. Megtanultam mindig újrakezdeni. Új városok, új országok, új emberek. Folyamatosan kerestem valamit, nyugalmat nem lelve mentem és kutattam. Ennyi keresés után csak még több kérdésem lett és konkrét válaszok helyett jött valaki és azt mondta, kezdjek el jógázni. Így kerültem Barna Gáborhoz a buddhista főiskolán keresztül, nála kezdtem el ismerkedni a jógával 2005-ben. A sok-sok tapasztalat kezdett végül összesűrűsödni, egy mederbe kerülni és szépen jöttek a válaszok. Persze többször letértem, de újra meg újra visszaterelődtem. Mostanra értettem meg, hogy tulajdonképpen mindig is megérkezve voltam.

A jógaoktatói tanfolyamot 2012-ben fejeztem be, tanáraim voltak Kádár Zoltán, Mezősi Anna és Papp József. Azóta oktatok hatha jógát. Gyerekjóga oktatói tanfolyamon is részt vettem – mozgásfejlesztést, érzelmi intelligencia-fejlesztést tanítok gyerekeknek a jóga nyelvén, játékosan.

Amikor tíz évvel ezelőtt először léptem a jógamatracra viszonylag hamar éreztem a jóga áldásos hatásait. A jóga citta vrtti nirodha, azaz megfékezni gondolatainkat, érzelmeinket, végeredményben megismerni önmagunkat. Amióta jógázom, tisztábban rálátok késztetéseimre, vágyaimra, így mára már többször is sikerül, hogy döntéseimet nem automatizmusok, szokások határozzák meg. Az évek óta bennem zajló szüntelen kíváncsiság hajtott akkor és indított el ezen az úton. A jóga a saját gyakorlásomban testi és lelki önterápia.

A jóga lényege nem az, hogy lábunkkal háromszor körbe tekerjük testünket. Többször hallom, hogy azért fél valaki kipróbálni a jógát, mert nem elég hajlékony és edzett. „Kezdő vagyok, jöhetek?” „Még sosem jógáztam, az baj?” Nem! Pont ezért csináljuk, mert nem vagyunk elég rugalmasak és erősek testi és lelki szinten. Csak kezdj hozzá és lélegezz.

A jóga öntanulmányozás és önmegvalósítás. A testi, gondolati és érzelmi síkon történő rugalmatlanság, a görcsök, a félelmek megmutatkoznak a fizikai testen. Ha megtanulod az elméd tudatosan a lélegzeten keresztül figyelni, akkor a hétköznapi életben kezd el működni a jóga. A jóga nem csak a jógaközpontban történik, hanem utána is, a mindennapjaidban. A jóga gyakorlati pszichológia, a jóga segít abban, hogy kiegyensúlyozottabb légy és rá tudj nézni az eseményekre.

A jóga nem sport. Nincs verseny, nincs teljesítmény-kényszer. Bárki, bármikor elkezdheti és újrakezdheti. És nem, a jóga nem csak nőknek való, sőt, évszázadokon keresztül, egészen a 20. századig nők nem is gyakorolhatták. A férfiak számára is komoly fizikai és lelki kihívást jelent.

A jóga nem vallás. Bármilyen vallású ember végezheti. Nem a felszínhez, hanem mély önvalódhoz szól. Az órákon csak megtanuljuk, hogy hogyan vedd fel vele a kapcsolatot. Ha jógázol, önmagad lehetsz. Nem a szereped, akinek szeretnéd, hogy mások lássanak, vagy aki megfelel a szüleid, a gyereked, a főnököd, a munkatársak és a barátok elvárásainak, hanem aki te tényleg vagy. A jógában nincs szereplés, itt megnyugodhatsz.

A jóga lélegzet, a belégzés – kilégzés együttese, folyamatos pulzálása, a jóga maga az élet, az életerő. Megfeszítés – elengedés: a jóga az egység. Erre kalandra hívlak titeket.

A Jazz’n flow nevű sorozatban Brávácz Alaexandra jógaórái alatt a mantrák köré Bakos Bettika épít ének-improvizációkat.

Jegyek