A meditáció előnyei

Ahogy mondják, a meditáció jót tesz a testnek és léleknek. Ugyanakkor egyre gyakoribb módja a különféle egészségügyi problémák kezelésének.

Békés állapot

A meditáció rendszerint olyan lelkiállapotra utal, amikor a testet tudatosan ellazítjuk, és szellemünket átengedjük a nyugalomnak és a belsőnkre való koncentrálásnak. A cél a lelki béke, megnyugvás keresése. Ilyenkor sikerül a környezetből kikapcsolódni, úgyhogy pszichológiai szempontból az élményt akár megváltozott tudati állapotnak is lehetne nevezni. Gyakorlatilag ha mély, akkor rendkívül hasonlít a hipnózishoz.

Amikor valaki meditál, mindössze annyit tesz, hogy az elméjét egy bizonyos dologra összpontosítja. A meditáció se nem misztikus, se nem másvilági, se nem nehezen elsajátítható. Nagyon is kézzelfogható, praktikus, és mindenki számára elérhető módszer.

Mindenki számára elérhető

Meditációval csökkenthető a stressz. Az agy egy része, az amygdala felelős az érzelmi mélypontok kialakulásáért, ennek hibás működése okozhatja például a szorongást, a stresszt. MRI-felvételek azonban bizonyítják, hogy meditációval ennek az agyterületnek a minősége is változik, a rendszeres meditálók érzelmi egyensúlya pedig helyreáll. Meditációval szabályozható a vérnyomás. Elmélyülés hatására csökkenthető a vérnyomás, meditáció hatására a vérben nitrogén-oxid keletkezik, e gáz hatására az erek kitágulnak, a vér könnyebben tud áramolni, csökkentve ezzel a vér áramlásához szükséges nyomást.