“A jó szolgálatába állítottam az anyagi javaimat, és ezzel szolgálatot teljesítek” – interjú Zentai Lászlóval

Írta: Peller Mariann - 2018-06-05 (Eredeti cikk megjelenítése.)

Zentai László
 

Életünk mélypontjaira valójában azért van szükség, hogy azokból tanulhassunk, és lehetőségünk legyen meghaladni addigi önmagunkat. Zentai László, a Jade Spirit Fesztivál alapítója, házassági válságának „hála”, elindult az önismeret rögös útján. A sikeres üzletember a házasságát megmentette, és közben arra is ráeszmélt, hogy a pénzszerzés nem lehet egy ember életének végcélja, legfeljebb csak eszköz arra, hogy valami JÓT adjon általa másoknak.

Miért kezdtél el a lélek dolgaival foglalkozni?

Már gyerekkorom óta foglalkoztatott az önismeret, de az életem első szakaszát mégis a világi élet határozta meg. Úgy gondoltam, hogy a pénz jelenti a boldogságot. De a negyvenes éveim derekán jött egy-két történés az életembe, konkrétan, mély válságba került a házasságom. Ezért a feleségem elindult az önismeret útján. Én pedig mentem vele.

Túl vagytok rajta?

Igen, sikerült megmentenünk a házasságunkat. Dolgoztunk rajta sokat, tehát nem a könnyű utat választottuk. A feleségem először terápiára ment, hogy feldolgozza a sérelmeket, amiket elszenvedett általam. Ezután kezdett egy önismereti csoportba járni. Én pedig láttam, hogy egyre bölcsebbé válik, hogy fejlődik. Éreztem rajta, hogy azokba a játszmákba már nem megy bele, amelyekbe korábban bele ment. Nagyon érdekelt, hogy mi az, amiben részt vesz.

Szerintem, nagy intelligenciára vall, hogy megláttad ebben a dologban a lehetőséget, és nem akartad lenyomni őt!

Igen, itt most nem az ego kerekedett felül, hanem az elfogadás. És hiába volt bennem egy kis ellenkezés az egésszel kapcsolatban, mégis úgy döntöttem, hogy elmegyek vele én is, mert éreztem, hogy szükségem van rá. Ez a válság fontos fordulópontja az én önismereti utamnak. És ettől lett még erősebb a kapcsolatunk, ettől tudott új szintre lépni.

Volt olyan tanfolyam vagy módszer, ami különösen sokat segített Neked?

Igen, számomra az igazi, kézzel is fogható változást a meditáció hozta el. Azt hiszem, a legnagyobb feladat, hogy ki tudd kapcsolni az elmédet. Ez sokszor még azoknak is nehezükre esik, akik már régóta gyakorolják a meditációt. Nem árt hozzá egy kora reggeli időpont és olyan környezet, ahol nyugalom van: nem csörög bele a telefon és nem ugrál a fejünkön a gyerek. Hála istennek, én ezt megkaptam, miután reggelente elmegy a család, van rá lehetőségem, hogy elmélyedjek. Maga a meditáció úgy jött az életembe, hogy elkezdtem az egyik ismert spirituális tanító, Gunagriha előadásait hallgatni. Ő egyébként előadó lesz az idei Jade Spirit Fesztiválon, ami nagy dolog, mert nem vállal fesztiválokon való szereplést. Ezekben az előadásokban pedig nagyon sokat beszélt a meditációról, és az ő hét hetes programjáról, ami megváltoztathatja az ember életét. Akkor eldöntöttem, hogy 2016. január 1-jétől elkezdem a meditáció gyakorlását, és végigcsinálom a hét hetes programot. Csoda történt velem az alatt a hét hét alatt. Elkezdtem másképp szemlélni a világot, azt vettem észre, hogy az emberek megváltoztak körülöttem. Valójában azonban én magam változtam. Csak hogy egy apró, kézzel fogható pozitívumot is említsek: én ma reggel fejfájással ébredtem, így kezdtem neki a meditációnak, de mire befejeztem, mintha elfújták volna, és ez már nem egyszer előfordult.

Jadespirit fesztivál, meditáció

Ezek olyanok, mintha apró bizonyosságokat kapna az ember! Neked szükséged van bizonyosságokra, hogy erősítse a hitedet?

Nem, már nincs, mert azt gondolom, egyértelmű, hogy valami VAN. Az is igaz, hogy azelőtt, totálisan ateista voltam. Tulajdonképpen, a pénz volt számomra az isten, és feltettem erre, az üzletre az életemet. Most is több üzletem van ugyan, több lábon állok, de amikor megálmodtam, majd létre hoztam a Jade Spirit Fesztivált, akkor úgy éreztem, és érzem ma is, hogy a jó szolgálatába állítottam az anyagi javaimat, és ezzel szolgálatot teljesítek. Ettől pedig jól érzem magam. Sőt, amióta elindultam ezen a spirituális úton, sokkal jobban bánok az emberekkel, a munkatársaimmal is.

Mikor indult útjára a Jade Spirit Fesztivál?

A fesztivál gondolata 2016-ban fogalmazódott meg bennem. 2017. nyarán tartottuk az elsőt, ami egynapos volt, és magába foglalta a Peaceful Triathlon-t is. Idénre pedig már négynapos programsorozatot állítunk össze. Ez hatalmas feladat, dolgozunk rajta szívvel-lélekkel. És akinek ott kell majd lennie, az, biztos vagyok benne, hogy ott is lesz. De úgy jönnek az emberek az életembe, akik örömmel szerepelnek, lépnek majd a fesztivál színpadára, vagy tartanak előadást, hogy az sem lehet véletlen, ezért is bízom benne, hogy sokat ad majd ez a fesztivál mindazoknak, akik eljönnek.

A Jade Spirit Fesztivál programjáról és jegyvásárlásról bővebb információkat itt találtok:

http://jadespirit.hu/

Fotó: Csengődi Veronika