Ők is értetek, értünk jönnek a fesztiválra 2. rész

A most útjára induló sorozatban az előadókról szeretnék nektek mesélni, akikkel találkozhattok az idei Jade Spirit Fesztiválon, július 11. és július 15. között.

A facebookon találkoztam először a Bazsalikomos kert, Beh Mariann fűszersó készítő work shopjával. Rögtön felkeltette az érdeklődésemet, mert imádom a fűszer- és gyógynövényeket. S bár én nem tudtam elmenni végül, de a barátnőm igen, és Mariannal megbeszélve készthetett nekem is 2 fűszersót. Hogy részese legyek mégis az alkotásnak, a barátnőm a work shop alatt megkérdezte, hogy mi az a két szó, ami eszembe jut, amihez szeretnék egy kis segítséget a növények és különböző sók által. Így készültek el számomra a „Hit” és a „Bizalom” névre hallgató fűszersók.

Beh Mariann

Aztán télen már mindketten részt vettünk a teakészítő work shopon. Szinte megszámlálhatatlan mennyiségű tárolóban vártak minket a szárított gyümölcsök, gyógynövények és egyéb alapanyagok. Mariann a work shopokat egy kis elméleti résszel kezdi, megtanulhatjuk nála felismerni a gyógynövényeket és fűszernövényeket és persze kapunk arról is információkat, hogy mi mire való, milyen kombinációban érdemes őket használni, hogy a kívánt hatást elérhessük. Majd ki-ki szabadon elkészítheti saját teakeverékeit. Itt érdemes elengedni a fantáziánkat és az intuíciónkra hallgatni. Nekem így született meg az „Áramlás” (alma, rózsa, hárs, napraforgó, levendula, kamilla, csipkebogyó, szilva, narancshéj, fahéj, bazsalikom, rozmaring) és az „Élet mágiája” (csalán, babér, akác, körömvirág, zsálya, izsóp, rózsa, levendula, bazsalikom, napraforgó, kömény, rozmaring, bodza, hagyma) fantázianevekre hallgató teakeverékeim. Ízre is mesések, de a kinézetük, a színviláguk már önmagukban is felüdítő.

Mariann a nagypapájának segítve szeretett bele a kertbe, a növények termesztésébe. Ma is maga termeszti az általa felhasznált fűszer-és gyógynövények javát, amiket nem tud termeszteni, azokat ő gyűjti be, maga szárítja és aprítja fel őket édesapja és lányai segítségével.

Szeretem, ahogy 21. századi sikeres nőként, anyaként az élethez és a természethez viszonyul. Hihetetlen tudása van a növényeink gyógyító erejéről, sokunknak segített már és még fog is visszatérni az alapokhoz. Kertet tartani, növényeket termeszteni, használni mindazt a tudást, amit egykor kaptunk ahhoz, hogy megőrizzük vagy helyreállítsuk egészségünket.

Bazsalikomos kert

Időközben megjelent Beh Mariann csodálatos könyve A kert konyhája címmel. Gyönyörűséges lett. Nagyon sok információt találunk benne a növényekről, segítséget kapunk a begyűjtésükhöz és a feldolgozásukhoz is. A könyv végén lévő részletes táblázat útmutatást ad a fűszernövényekkel kapcsolatban, megtudhatjuk, hogy milyen az ízhatásuk, a növény mely részeit használhatjuk fel és milyen ételekhez használhatjuk őket. S ha ez még nem lenne elég, egy az évszakok szerinti bontásba rendezett receptgyűjteményt is tartalmaz a könyv. Hogy mindig olyan ételt készíthessünk, amelyeknek a hozzávalóit a legfrissebben szerezhetjük be, vagy amelyek értékes hatóanyagaira a szervezetünknek a legnagyobb szüksége van. Ha minden jól megy, a könyvet megvásárolhatjátok majd a Jade Spirit Fesztiválon is 2019. július 11. és 15. között.

fesztiválon ti is elkészíthetitek Mariannal a saját fűszersó keverékeiteket, melyekkel a megszokott ételek is még fantasztikusabb ízvilágot mutatnak majd.

Az előadás és work shop időpontja: 2019. július 12. péntek 11:00-12:30

Jegyvásárlás a fesztiválra itt a fesztivál weboldalán.

Olvass még többet a további programjainkról!

 

Írta: Scheer Barbara