Ők is értetek, értünk jönnek a fesztiválra 1. rész

A most útjára induló sorozatban az előadókról szeretnék nektek mesélni, akikkel találkozhattok az idei Jade Spirit Fesztiválon, július 11. és július 15. között.

Egyre több cikket olvashatunk arról, hogy a bolygónk veszélyben van. A közösségi felületeknek köszönhetően nincs nap, hogy ne találkozzunk borzalmasabbnál borzalmasabb fotókkal, amik megmutatják, hogy mennyire szennyezettek a vizeink, s mindez milyen veszélyeket jelent az állatvilágra is. Dühös kommentekben követelik sokan a kormányoktól, hogy tegyenek valamit. Oldják meg. Tényleg tehetnének jóval többet is, ha nem az érdekek csatároznának egymással. De vajon mi egyéni szinten teszünk bármit is? Teszünk eleget vagy legalább valamit?

A Ne pazarolj zero waste shop & cafe megálmodói tesznek. Ági és Réka nem álltak meg az elégedetlenség és szörnyülködés lépcsőfokainál. Létrehoztak egy boltot, ahol csomagolásmentesen lehet csak vásárolni. Mindenki a saját tároló dobozába, vászonzsákjába vagy üvegébe méri bele azt, amit meg szeretne vásárolni. Lehet, hogy elsőre bonyolultnak hangzik, de tényleg nem az, és számtalan előnye van. Ezek közül néhányat emelnék ki:

  • Nagy mértékben csökken a hulladék termelés.
  • Nem egy jól sikerült marketing stratégiának az áldozatai leszünk, vagyis nem a csomagolás milyensége alapján fogunk vásárolni, hanem valóban azt a terméket látjuk már a boltban, amiért a pénzünket kiadjuk.
  • Pontosan annyit vásárolhatunk grammban, kilogrammban vagy literben, amennyire szükségünk van. Így a felesleget nem kell kifizetnünk és nem is kell kidobjuk, miután megromlott.
  • Egészen biztosan nem fizettetik ki velünk a csomagolás árát vagy a csomagolóanyag súlyát pluszban.

Mindezeken és a minőségi termékeken felül még egy dolog volt rám nagyon nagy hatással, mikor először a boltban jártam. A húszas éveit alig betöltő eladófiú olyan türelemmel és figyelemmel válaszolta meg a nagymamája lehetne korabeli néni minden kérdését, mutatta be a néninek ismeretlen portékákat, hogy csak álltam és csendesen figyeltem. Mert jó volt látni ezt, végtelenül szép volt és emberi. Nem tudom, hogy a néni törzsvásárló lett-e, de abban a fél órában, biztosan megélhette, hogy figyelnek rá, hogy fontos még mindig és hogy érdemes volt egy sétára indulni, kijönni a lakásból.

A fesztiválon nem csak az árucikkekkel találkozhatsz, de Ágival és Rékával is. Akik arról mesélnek majd, hogy hogyan hozták meg ezt a komoly döntést, hogy boltot nyitnak, milyen volt nem csak álmodni, hanem megvalósítani is azt. Milyen hatások érték őket közben, mennyire volt nehéz vagy könnyű megbirkózni a környezet féltő-óvó és ezzel együtt gyengítő reakcióival és mégis végig menni azon a bizonyos úton. S milyen érzés most, amikor egyre többen és többen térnek be hozzájuk, milyen érzés tevékeny résztvevőnek lenni egy fontos társadalmi szemléletváltásban.

Gyere és találkozz velük te is. Érdemes.

ne pazarolj! előadását 2019. július 11-én 16 órától hallgathatod meg Dunavarsányban a Jade Beachen.

Jegyvásárlás a fesztiválra itt a weboldalunkon.

Olvass még többet a további programjainkról!

Írta: Scheer Barbara